Doküman ve kayıt nedir?
Belge: Bilginin bulunduğu ortamdır. Kayıt: Yazılı belge. Prosedür: Aktivitelerden oluşan bir sürecin nasıl gerçekleştirileceğini açıklayan belgedir. Talimatlar: Tek bir aktivitenin süreç adımlarını içeren belgedir. Bu, gerçekleştirilmesinde kullanılan belgedir.
Belge ve doküman nedir?
Belge terimi, resim, kartpostal, mektup, standart, uygulama örneği ve hatta kitap olarak tanımlanmakla birlikte, belgeler çoğunlukla iletişim amacına hizmet eden, ancak genellikle geçmiş uygulamaların tanıklığı olarak öne çıkan, yapılandırılmış bir biçimde hazırlanıp üretilen ve resmi bir kimliğe sahip belgelerdir.
Belge ve dosya aynı şey mi?
Kullanıcılar tarafından önceden oluşturulmuş dosyalar, türündeki belgelerdir. Dosya oluşturulurken bir program kullanılmalıdır. Başka bir deyişle, kullanıcıların oluşturabileceği dosyalar, kullandıkları programlar altında depoladıkları yapılardır.
Evrak ve belge arasındaki fark nedir?
Belge ile belge arasındaki fark, belgenin bir tarih ve numara ile kaydedilmesidir. Belge elektronik olarak imzalanır ve ıslak imza ile imzalanır. Belge arşivlenmiştir ve günceldir. Belge ile belge arasında bir fark yoktur, eş anlamlı kelimelerdir.
Doküman türleri nelerdir?
En sık kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları (txt), Word dosyaları (doc, docx), Excel dosyaları (xls, xlsx), Powerpoint dosyaları (ppt, pptx), PDF dosyaları (pdf), resim dosyaları (png, jpg, jpef), ses dosyaları (wav, mp3) ve video dosyalarıdır (avi, mp4).
Dokümante edilmiş bilgi ne demek?
Belgelenmiş bilgi: Kurumun faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin gereksinimlerini tanımlayan veya belgelendiren ve kullanıcıların bilgilendirme amacıyla kullanabileceği yazılı veya görsel yardımcılar.
Döküman nedir, nasıl hazırlanır?
Belgeler, bir faaliyetin yöntemlerini açıklayan veya okuyucuyu bir iş veya görev hakkında bilgilendiren elektronik veya kağıt biçimindeki yazılı metinlerdir. Bu faaliyet, şirketlerde örneğin üretimdeki iş akışını, bir makinenin işleyişini vb. açıklamak için kullanılabilir.
Belge sistemi nedir?
Belge yönetim sistemleri, kurumsal iletişimin bir parçası olarak oluşturulan, delil niteliği taşıyan, özgün ve biçimsel nitelikteki belgeleri yakalamak, geri çağırmak, kullanmak ve sınıflandırmak için birlikte çalışan öğeler kümesinden oluşan sistemlerdir.
Belge ve çeşitleri nelerdir?
Genel olarak kil tabletler, heykeller, papirüsler, haritalar, el yazmaları, kitaplar, dergiler, resimler, filmler, kasetler, CD-ROM’lar, DVD’ler, ağ üzerinden erişilebilen web sayfaları vb. hepsi bilgi taşıyıcılarıdır. Bu tür nesnelere belge denir.
Belge dosyadan hangi hallerde çıkarılabilir?
Özel durumlarda, örneğin yönetimin veya mahkeme veya denetim kurulu gibi yetkililerin talebi üzerine, belge dosyadan kaldırılabilir. Dosyadan kaldırılan belgenin yerine bir hatırlatma kartı yerleştirilir. Gerekli bilgilerin not edildiği kart, belge değiştirildiğinde geçersiz hale gelir.
Dizin ve klasör aynı mı?
Bilgisayarlarda dizin veya klasör, dosya sistemindeki diğer bilgisayar dosyalarına referans kayıtları depolayan bir kataloglama yapısıdır. Benzer dosyalar aynı dizinde depolanarak düzenlenir. Bir dizin içindeki başka bir dizine alt dizin veya alt klasör denir.
900-929 kodları nelerdir?
Dosya numarası belirlenirken kurum içinden veya dışından gelen mektuplardaki dosya numaraları belirleyici olmamalıdır. Bu belgeler dosyada toplanmalıdır. “900 Personel Meseleleri” adlı bir dosya, 900-929 numara aralığında personel meselelerine ilişkin belgeler içerdiğini gösterir.
Evrakla belge aynı şey mi?
Belge, yazılı kağıt anlamına gelir. Belge kelimesi, antik dilimizde “belge” kelimesinin karşılığı olarak kullanılır. Bir şeyin belge olması için, aşağıdaki unsurları içermesi gerekir: Belge yazılı olmalıdır.
Fiş resmi belge midir?
Makbuzlar, alınan ürün ve hizmetler hakkında resmi bir belgedir. Üzerinde belirtilen KDV oranının ödendiğini belgelendirir. Bu belge, vergi kaçakçılığını önlemede çok değerlidir. Makbuzlar sayesinde, devletin tahsil edeceği vergilerin kayıtlarının tutulması da mümkündür.
Belgenet hangi kurumlar kullanıyor?
İlimizde EBYS kullanan kurumlar (Valilik, Jandarma, Özel İdare, İl Tarım Müdürlüğü vb.) farklı bir sistemle hizmet vermektedir.
Kayıt işlemi nedir?
Kayıtlar, yapılan bir işin sonucunu ortaya koyar ve o anda yapılan işin sonucunu yansıtır. Genellikle, işin sonucu, işi yapan kişi ve işin yapıldığı tarih hakkındaki bilgilerle birlikte kaydedilir. Belge ve kayıt, birbirleriyle karıştırılan kavramlardır.
Doküman nedir, nasıl hazırlanır?
Belgeler, bir faaliyetin yöntemlerini açıklayan veya okuyucuyu bir iş veya görev hakkında bilgilendiren elektronik veya kağıt biçimindeki yazılı metinlerdir. Bu faaliyet, şirketlerde örneğin üretimdeki iş akışını, bir makinenin işleyişini vb. açıklamak için kullanılabilir.
Resmi kayıt nedir?
Resmi kayıt defterleri; doğum kayıtları, ölüm kayıtları, evlilik kayıtları, aile kayıtları ve göç kayıtları.
Doküman kodu nedir?
Belge Adı: Belgenin ait olduğu konuyu belirtir. Belge Kodu: Belge Yönetim Sistemi Rehberinde belirlenen kurallara göre kurum ve kuruluş tarafından oluşturulan, belgenin izlenebilirliğini sağlayan tanımlama sistemini ifade eder.