Kamu başdenetçisi görevi nedir?
(Ek fıkra: -5982/8 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: -5982/8 md.) Yüksek Denetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık süre için gizli oyla seçilir.
Kamuda baş denetçi nasıl olunur?
Baş denetçi; Lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik fakültelerinden mezun olup baş denetçi olarak eğitim almış ve belirli bir süre bu görevde deneyim kazanmış kişidir. Denetçiler danışmanlık hizmeti verebilir veya kurumlar bünyesinde çalışabilirler.
Baş denetçi nerelerde çalışabilir?
Belgelendirme kuruluşlarında şirketlerin yönetim sistemlerini denetleyen ve bu denetim sonuçlarını raporlayan kişilere başdenetçi denir.
Kamu denetçisine kimler başvurabilir?
Özellikle vatandaşlar, çocuklar, engelliler, mülteciler, ülkemizde geçici olarak ikamet eden kişiler, turistler, dernek, şirket gibi tüzel kişiler, kısacası YÖNETİM tarafından çıkarları ihlal edilen herkes tarafımıza başvurabilir.
Kamu baş denetcisini kim seçer?
Başdenetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık bir süre için gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır.
Kamu denetçisi nerede çalışır?
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği KurumuKDKABağlantısıTBMMAdresKavaklıdere Mah. Zeytindalı Cad. No.:4 Çankaya / AnkaraYönetici(ler)Mehmet Akarca, OmbudsmanWeb .tr5 hat daha
Baş denetçi ne kadar kazanır?
Ünvana Göre Maaşlar: Denetçi kadrosu için ortalama aylık maaş 52.600,00 TL, denetçi yardımcısı kadrosu için ortalama aylık maaş 33.500,00 TL, kıdemli denetçi kadrosu için ortalama aylık maaş 43.500 TL’dir.
Kamu başdenetçisini kim 2024?
Türkiye Başmüfettişi Şeref MALKOÇ, 1960 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon’da tamamladı. Lise yıllarında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Ortaöğretim Komisyonu başkanlığı yaptı. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 10 yıl boyunca Trabzon’da avukat olarak çalıştı.
Denetçi ne kadar maaş alır?
Bir denetçi ne kadar maaş alır? Denetçi olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Aralık 2024 itibarıyla bir denetçinin ortalama mevcut maaşı 40’tır.
Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?
-Genellikle 3 yıl olarak belirlenen başvuruya ilişkin mesleki eğitim süresini tamamlamış olmanız gerekir. KGK tarafından onaylanmış bir denetçide fiilen 2 yıl çalışmış olmanız gerekir. -Ya da 11 yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir.
Devlette denetçi nasıl olunur?
Denetçi olmak için üniversitede 4 yıllık bir eğitimi tamamlamak gerekir. Ülkede denetçi olmak isteyen kişiler için gereken süre daha uzundur çünkü Kamu Hizmeti Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) geçmeleri gerekir. Sınava hazırlanma ve sınavdan sonra atanma süreci genellikle 1-2 yıl sürer.
Denetçi neleri denetler?
Denetçiler, özel veya kamu kuruluşlarında; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.
Kamu baş denetçisinin görev süresi kaç yıldır?
MADDE 14 – (1) Başdenetçi ve denetçilerin görev süresi dört yıldır. (2) Yeni seçilen Başdenetçinin veya yerine seçilen denetçinin veya istifa, ölüm veya azil gibi herhangi bir nedenle süresi dolmadan görevi sona eren denetçinin görev süresi de dört yıldır.
DDK kime bağlı?
Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren bir denetim kurumu olup, idari işlerin hukuka uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Üyeleri ve Başkan, Cumhurbaşkanı tarafından atanır.
Kamu Denetçiliği Kurumu kararları bağlayıcı mı?
Ombudsmanı yargı kurumlarından ayıran en önemli özellik, verdiği kararların bağlayıcı olmaması ve kamuoyu eleştirisi ve ikna etme dışında bir yaptırım gücünün olmamasıdır. Bu nedenle, idarenin Ombudsman kararlarına uymaması durumunda yasal bir yaptırım yoktur.
2024 Kamu Başdenetçisi Kim?
Mehmet Akarca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Yüksek Kamu Ombudsmanı olarak seçildi. 12 Kasım 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Ombudsmanlık Kurumu Kanunu uyarınca yapılan seçim sonucunda Yargıtay eski Başkanı Mehmet Akarca Yüksek Ombudsman olarak seçildi.
Ombudsmanlık kararları bağlayıcı mı?
Y Ombudsman bağlayıcı kararlar alamaz ancak idareye “tavsiyelerde” bulunabilir.
Ombudsman nedir ne iş yapar kısaca?
Kurumsal olarak, “ombudsman” terimi, halkın şikayetlerini dinlemek ve çözümler sunmak üzere parlamento tarafından seçilen kişi veya kişileri sembolize eder. Ombudsman’ın Türkçe karşılığı için “ombudsman”, “arabulucu”, “kamu hakemi”, “vatandaş hakları savunucusu” ve “parlamento temsilcisi” gibi tanımlar önerilmiştir.
Kamu Denetçiliği Kurumu nereleri denetleyemez?
Yetki kapsamının istisnaları: Yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin salt askerî nitelikteki faaliyetleri yetki kapsamı dışındadır ve KDK tarafından incelenemez.